понеділок, 9 березня 2020 р.

         Тарас Шевченко – письменник і художник, який вже не одне століття надихає українців... Говорити про Шевченка без пафосу, дійсно, важко. Адже без перебільшення видатний письменник, художник, борець за правду і свободу є символом України. Його вірші, поеми і просто короткі фрази є джерелом надії і стимулом до боротьби вже 200 років.
        Чи знаєте ви ці факти про Т.Г.Шевченка?
    - 24 роки перебував у кріпацтві, ще 11 знаходився під слідством та у засланні. Лише 12 років да все своє життя він був вільною людиною
    - Змалку мав потяг до живопису: любив розмальовувати  крейдою стіни хати, стіл, лавки. Шевченка вважають зачинателем українського автопортрету  За життя він намалював1300 картин - олією, тушшю, аквареллю, свинцевим олівцем, сепією та в техніці офорта. До нашого часу збереглося близько 800 робіт. 
   - Не жалкував грошей на модний одяг. Любив вбиратись у білі парусинові костюми і єнотову шубу. Якось у своєму щоденнику написав про придбання гумового плаща-макінтоша за 100 карбованців - майже як його річний заробіток у археологічній комісії.
   - Його улюбленою стравою були український борщ, "затертий пшонцем і затовчений старим салом", вареники з сиром і грубої гречаної муки та галушки.Полюбляв також рибні страви, а ще кавуни та сливи. 
   - Ніколи не був одруженим, проте жінок увагою не оминав. Серед його обраниць були його односельчанка Оксана, польська швачка Дзюня Гусиківська, княжна Варвара Рєпніна-Волконська, актриса Катерина Піунова (молодша за Шевченка на 30 років). Останнє його кохання - 19-річна наймичка Лукерія Полусмак. З нею він збирався побратися, але дівчина покинула поета і вийшла заміж за іншого чоловіка.
   - Вірші поета можна прочитати більш ніж ста мовами світу. Серед них - японська, корейська, арабська і міжнародна мова есперанто. Найбільше перекладів Шевченка- німецькою, польською, англійською мовами. 
   - На його честь встановили більше тисячі пам'ятників по всьому світу. Більшість монументів Шевченку розташовані на території України - 1256. Ще майже півтори сотні встановлені у 35 країнах. 

Немає коментарів:

Дописати коментар