понеділок, 11 грудня 2023 р.

Національний тиждень читання "Бути своїми"

         Читання є важливим у мирні часи, але ще важливішим - у часи випробувань, які випали на долю нашої країни через війну.  Адже книга - це наш захист, наша зброя, наш порадник, який єднає українців, формує нашу ідентичність та мотивує відвідувати книгозбірні. 

        Наші ліцеїсти  теж долучились до Всеукраїнської ініціативи, яку проводив Інститут книги й мандрували у світ поетичного слова разом з тернопільською  письменницею і журналісткою Валентиною Семеняк. Авторка презентувала  нові книги для дітей "Казки бабусі Плахтійки" та "Бабусині секрети або Де живе душа".

                 

четвер, 7 грудня 2023 р.

Українська хустина - символ національної гордості та єднання

        Українська хустка є невід'ємною частиною нашої культурної спадщини, яка зберігає у собі старовинні традиції. Здавна її використовували не лише як головний убір чи окрасу, а й як магічний оберіг.  Вона була як берегинею роду і супроводжувала людину від народження до останнього подиху.  Молоді жінки переважно носили хустки світлих кольорів, на жінках старшого віку можна було побачити лише темні відтінки. Орнамент на хустинах був здебільшого геометричний і лише у 18 століття почались з'являтись квіткові орнаменти.    

      Сьогодні хустина виступає у якості стильного аксесуару та гармонійно доповнює образ наших панянок. Тож нехай у кожному візерунку української хустки ми  відчуватимемо сплетені ниточки нашої Єдності та національної гордості!



середа, 6 грудня 2023 р.

ВІРИМО В ЗСУ!

      У день Збройних сил України  з щирою молитвою і словами вдячності передаємо вітання нашим захисникам і захисницям! Хай береже їх Всевишній, а ми своїми добрими справами підтримуємо їх і бажаємо терпіння і сил для здійснення найбажанішої мрії кожного!



понеділок, 13 листопада 2023 р.

"Поспішай творити добро!"

                               

✅Бути добрим - це показник сильної та мудрої людини, яка може контролювати свої емоції.

✅ Якщо ми будемо добрими один до одного, то навколо нас буде менше конфліктів і сварок.

✅ Доброта робить світ кращим місцем для життя, а всі ми хочемо жити в кращому світі.

✅ Бути добрим - це завжди правильно, незалежно від ситуації!

вівторок, 31 жовтня 2023 р.

2023 рік ознаменовано багатьма ювілейними датами, пов'язаними з днями народження знаменитих українських письменників. Серед них імена Івана Нечуя-Левицького, Бориса Грінченка, Миколи Хвильвого, Євгена Плужника. 
Цього місяця ювілярами є : 

 

пʼятниця, 27 жовтня 2023 р.

Єднаймось у слові

      Традиційно у день писемності та мови  долучились до написання радіодиктанту національної єдності. Цьогорічний текст диктанту написала поетеса Катерина Калитко, а озвучив його актор Олексій Гнатковський, який зіграв роль Івана Довбуша у фільмі "Довбуш".

       Вперше диктант національної єдності писали у 2000 році, організована така загальнонаціональна ініціатива була "Українським радіо" та приурочена до дня вшанування пам'яті рівноапостольних Кирила і Мефодія (24 травня). 



пʼятниця, 20 жовтня 2023 р.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИЖКИ "КОТИКИ-ПАТРІОТИКИ"

         19 жовтня  для учнів 5-А класу відома тернопільська журналістка, креативна продюсерка і письменниця Зоряна Биндас презентувала свою першу дитячу книжку "Котики-патріотики". Ця книжка про те, як тварини захищають свій дім від російських загарбників, а також про те, як війна вплинула на свідомість не лише людей, а й друзів наших менших.

        Безліч цікавих запитань від гімназистів, гарний настрій і позитивні емоції залишились після зустрічі, а на згадку - кожен охочий  придбав книгу з автографом авторки  та її котиків.



пʼятниця, 6 жовтня 2023 р.

ЗУСТРІЧ З МИРОСЛАВОЮ ЯРМУШ

     По-осінньому тепла й атмосферна зустріч із громадською діячкою і письменницею Мирославою Ярмуш, яка презентатувала власну книгу "Ідилія ночі", а також книгу-спомин про батька - Василя Ярмуша "Дума про життя".


четвер, 5 жовтня 2023 р.

"Вірю в майбутнє твоє, Україно!"

     В рамках проведення Місячника шкільних бібліотек та тижня, присвяченого захисникам і захисницям України, для учнів 5-В класу провели майстер-клас із виготовлення ляльок-мотанок. Усі обереги виготовлені від щирого серця та разом з листівками, які підписували діти, найближчим часом будуть відправлені адресатам.





понеділок, 2 жовтня 2023 р.

Зі святом, дорогі захисники!!!

           До Дня захисників і захисниць України для  учнів 6-Б класу провели майстер-клас із плетіння браслетів-оберегів у техніці "куміхімо". Дякуємо нашим мужнім воїнам за щоденний подвиг, за їх мужність і незламність духу. Для кожного з нас ви є опорою і надією. Пишаємось і віримо у найшвидшу Перемогу!

            Все буде Україна!



пʼятниця, 29 вересня 2023 р.

ВІТАЄМО З ВСЕУКРАЇНСЬКИМ ДНЕМ БІБЛІОТЕК!!!

       Надзвичайно приємно з нагоди свята отримувати подаруночки від своїх читачів. Щиро дякуємо  вам і бажаємо приємного читання тим, в чиї руки вони потраплять.

Книжковий світ - то особливий світ.

І безкінечний - наче море з небом.

Почати можеш будь-коли політ,

Для цього просто  почитати треба...




пʼятниця, 15 вересня 2023 р.

"Не бійтесь заглядати у словник..."

      Все життя людини складається із процесів отримання інформації та її практичного застосування. Сьогодні п'ятикласники вчились працювати з довідковою літературою, а саме з тлумачним словником української мови, за допомогою якого з'ясовували значення та походження слів, визначали, які  з них належать до однозначних, а які  до багатозначних.

                             



середа, 9 серпня 2023 р.

Презентація книги Зоряни Биндас "Котики-патріотики"

     9 серпня у День книголюбів мали надзвичайно цікаву зустріч із тернопільською письменницею і журналісткою Зоряною Биндас. Її "Котики-патріотики" - це сучасні історії на патріотичну тематику про сміливих і винахідливих чотирилапих, які опинившись в епіцентрі війни,  не впали духом, а легко знайшли друзів і спільно намагаються здолати ворогів.

        Тож вітаємо усіх тих, кого захоплює магія книг і бажаємо безмежну кількість цікавих історій!

   


середа, 24 травня 2023 р.

"СИЛЬНІ ДУХОМ"

    До Дня Героїв України мали надзвичайно приємну зустріч із морським піхотинцем, захисником Маріуполя та "Азовсталі" - Михайлом Діановим.

четвер, 18 травня 2023 р.

Барвами розквітли вишиванки...

    Вишиванка – це генетичний код нашої нації, одяг вільних людей!!!
У час, коли українці у пекельній боротьбі з рашистами виборюють своє право на існування, вона стала яскравим символом України, впізнаваним у всьому світі.
Адже наш національний одяг – це своєрідний оберіг, який згуртовує, додає віри в нашу перемогу і наповнює неймовірною силою духу і тіла.




 

вівторок, 11 квітня 2023 р.

Намалюю писанку, намалюю...

     Вже стало доброю традицією у гімназії проводити Школу писанкарства "Намалюю писаночку", мета якої не лише навчити гімназистів цього мистецтва, а й відроджувати й популяризувати українські звичаї. Протягом двох тижнів кожен, хто мав бажання оволодіти технікою писанкарства, зміг взяти участь у майстер-класах.  

    Цьогорічні писанки були особливими, адже писали їх із вірою у добро і перемогу. Хай це все якнайшвидше здійсниться і на нашій землі запанує мир і спокій.



понеділок, 13 березня 2023 р.

Презентація виставки "ВТРАЧЕНИЙ ДІМ"

     Сьогодні мали за честь побувати  на презентації виставкового проєкту "Втрачений дім" від ГО "Молода Просвіта Прикарпаття". Почули реальні історії людей, які через російське вторгнення в Україну, змушені були покинути свої домівки й вирушати в невідомість. Вони різного віку, статі, професії,  та люди сильні духом, незламні, світлі, щирі. Таких неможливо залякати, знищити, перемогти...

     Ознайомитись з каталогом історій та новелою "На межі" можна у бібліотеці гімназії.



понеділок, 23 січня 2023 р.

Зустріч-спомин з Володимиром Мармусом

Сьогодні учні 6-А класу мали надзвичайну цікаву зустріч із громадсько-політичним діячем, учасником національно-визвольних змагань, літератором Володимиром Мармусом.
            Учасник заходу поділився спогадами, як 50 років тому, молоді хлопці підпільної патріотичної організації «Росохацька група»  розвісили у м. Чорткові чотири синьо-жовті прапори та розклеїли антирадянські листівки із закликом: «Свободу українським патріотам!». Зробили вони це до 55-ої річниці проголошення ІV Універсалу Центральної Ради та 54-ої річниці Соборності України. Після такої «акції» 9 учасників групи отримали найсуворіше покарання – від 3 до 5 років заслання в таборах суворого режиму.
           Також п. Володимир спільно з Володимиром Ханасом презентували короткометражний документальний фільм «Росохацький чин», у якому живі легенди розповідали , як готувався відважний вчинок, котрий сьогодні увійшов у підручники  історії України.